Gezondheid

De Greyhound haalt een gemiddelde leeftijd van 10-12 jaar. . Over het algemeen kan de Greyhound als zeer gezond ras beschouwd worden. Het is niet voor niks dat het fokreglement van de rasvereniging geen verplichting tot het laten uitvoeren van bijvoorbeeld een HD test kent. HD komt binnen de windhondengroep, voor zover bekend is (er wordt immers nauwelijks getest), slechts sporadisch voor. Windhonden moeten nu eenmaal fit for function zijn en de constructie van de windhond is ingesteld op wendbaarheid, snelheid, uithoudingsvermogen, kracht en souplesse.

Dit betekent niet dat er geen rasspecifieke gezondheidsproblemen bestaan. Gezondheidsrisico’s, verbonden aan de typische lichaamsbouw, zijn onder meer het voorkomen van maagtorsies, hartruis en osteosarcoma (botkanker). Verder zijn er een aantal ziekten bekend. Neuropathie lijkt alleen nog bij Greyhounds afkomstig uit showlijnen voor te komen. Neuropathie openbaart zich bij pups in de leeftijd van 8 tot 12 weken oud. Door degeneratie van de spieren en spiergroepen krijgt de hond last van onder meer neurologische uitval, (spier)zwakte in de ledematen en vertoont een vreemde manier van voortbewegen: een galop waarbij de knieeën naar buiten gedraaid worden. Dit wordt ook wel “bunny hopping” genoemd. Neuropathie is een monogeen autosomaal recessieve ziekte en dus niet geslachtsgebonden.

Met name bij Racing Greyhounds komt Rhabdomyolysis, dat ook wel bekend staat onder de noemer Greyhoundsperre, Lumbago of paralytische myoglobinurie, voor. De ziekte begint met een overbelasting van een spier tijdens een sprint. Hierdoor komt myoglobine (een kleurstof van de spier) vrij, dat door de nieren wordt verwerkt en uitgescheiden via de urine. Door het hoge toxische gehalte kunnen de nieren uiteindelijk beschadigd raken en in veel gevallen overlijdt de hond. Het is altijd van belang bij te donkere urine (rood, bruin of zelfs zwart van kleur), eventueel in combinatie met hoge koorts, nierfalen in het achterhoofd te houden. Men dient in dat geval direct contact te zoeken met de dienstdoende dierenarts.